
‘Iedereen komt met plezier naar ons kantoor!’
Patricia Vermeulen, het gezicht van Amref Flying Doctors in Leiden Centraal Kantoren
Leiden Centraal Kantoren
Patricia Vermeulen: ,,Ik ben superblij met dit kantoor. We zaten hiervoor aan de rand van de stad, bij de Haagsche Schouw. Dat kantoor was op zich oké, maar Leiden Centraal is top. De bereikbaarheid is bijvoorbeeld ideaal. Ik denk dat, sinds we ons hier in 2016 vestigden, veel meer medewerkers nu met de trein reizen, inclusief ik zelf!
Je voelt dat je in midden in de stad zit. Het bruist hier meer, je kijkt naar buiten en ziet de levendigheid aan je voorbij komen.
We hebben de verdieping opengebroken en in plaats van lange gangen zijn er nu open ruimten ontstaan met veel licht, glas en kleur. “Iedereen komt met plezier naar ons kantoor!’’
Als studente woonde ze een jaar in Columbia en daar zag ze kinderen in erbarmelijke, armoedige omstandigheden leven. Dat beeld kwam een paar jaar later terug tijdens haar werk in Malawi. Daardoor wist ze: ik wil me later met hart en ziel gaan inzetten voor goede doelen. En nu is Patricia Vermeulen (1975) het gezicht van het in Leiden Centraal Kantoren gevestigde hoofdkantoor van Amref Flying Doctors.
Het hoofdkantoor van Amref Flying Doctors in Nederland zetelt sinds 2016 in Leiden Centraal Kantoren, en daar mogen we best een beetje trots op zijn. Per slot van rekening is de humanitaire organisatie, die in 1957 werd opgezet door drie artsen, al meer dan zestig jaar een begrip.
Het Leidse kantoor, waar 45 mensen werken, wordt aangestuurd door Patricia Vermeulen.
Ze is ‘superblij’ met haar zware, maar eervolle baan, waar ze zich als een vis in het water voelt. Want er is voor Patricia en die 44 anderen nog werk genoeg aan de winkel.
Trudy van Rijn en Bernard van Kesteren, Zermelo Roostermakers

‘De lijnen zijn in Leiden Centraal Kantoren kort’
Trudy van Rijn en Bernard van Kesteren van Zermelo Roostermakers in hun verdieping van Leiden Centraal Kantoren.
Leiden Centraal Kantoren
Trudy van Rijn: ,,Dit is zo’n leuke plek. Heel centraal gelegen, en het uitzicht is prachtig. Vooral ook het feit dat álles op één vloer zit, werkt ideaal. Doordat de receptie precies in het midden van de verdieping zit, hebben we een duidelijke scheiding tussen het ‘klantendeel’, waar de cursussen worden gegeven, en het ‘werkdeel’, waar ons team geconcentreerd bezig is.
Er was al een grote kantine toen wij hierin trokken, die we hebben gehandhaafd. De kantine wordt vaak gebruikt. We hebben er met z’n allen bijvoorbeeld al een Kerstontbijt gehad.
Het contact met de buren is leuk, we delen elkaars parkeerplaatsen weleens als de één er op bepaalde dagen meer of minder nodig heeft dan de ander. De lijnen zijn kort, ook naar de eigenaar. Als er iets is, dan wordt er meteen teruggekoppeld.’’
Het maken van een rooster voor een middelbare school is de meest onderschatte functie in onderwijsland. Je hebt niet alleen te maken met tientallen klassen, maar ook met zieke leraren, invallers, examens, toetsen, excursies en bij de hogere klassen met individuele vakkenpakketten. Dat rooster moet dus elke dag weer worden bijgesteld.
Dat stellen Trudy van Rijn en Bernard van Kesteren van Zermelo Roostermakers, het bedrijf dat roosters voor middelbare scholen maakt en sinds najaar 2016 in Leiden Centraal Kantoren is gehuisvest. ‘Het is veel meer dan alleen het technisch uitvoeren van een puzzeltje’.
Victor Monster van Liquidseal

‘Onze klanten staan vanaf Schiphol binnen dertig minuten op de stoep’
Victor Monster (rechts) kijkt in Leiden Centraal Kantoren toe hoe een meloen in Liquidseal wordt ‘gedoopt’.
Leiden Centraal Kantoren
Het Leidse bedrijf Liquidseal, dat een onstuimige groei beleeft, koos in 2016 voor een kantoor op de begane grond van Leiden Centraal Kantoren. Mede-eigenaar Victor Monster: ,,In eerste instantie vanwege de locatie, zo pal bij het station. We hebben nu eenmaal veel buitenlandse klanten. Die komen aan op Schiphol, stappen daar op de trein en staan binnen dertig minuten bij ons op de stoep.
Iedereen, die hier komt, klanten, leveranciers, noem maar op, complimenteert ons met het mooie kantoor en de prachtige locatie.
We werken in Leiden Centraal Kantoren met tien tot twaalf mensen. De grap was: toen we er in 2016 introkken, hebben we negen bureaus neergezet, terwijl we nog maar met z’n drieën waren. Binnen een paar maanden waren alle bureaus bezet en inmiddels hebben we er alweer drie bij moeten zetten’’.
Liquidseal is een jaar of tien geleden ontstaan in een Oegstgeester buurtje. Daar aan de Groenhoevelaan woonden een wetenschapper, een bankier en twee ondernemers. Al borrelend bedachten ze hoe mooi en praktisch het zou zijn als bederfelijke producten dankzij een beschermlaagje veel langer houdbaar blijven.
Het was natuurlijk de wetenschapper van het gezelschapje die het wondermiddel wist te ontwikkelen: een vloeibaar, ademend goedje, dat door middel van sprayen of ‘dippen’ op een product wordt aangebracht. De biologisch afbreekbare verpakking vormt een beschermend filmlaagje, en zorgt ervoor dat er minder zuurstof bij kan.
Het bedrijf van Victor Monster, Eugène van den Berg, Dick van Velzen en Joost van der Luit zetelt tien jaar na de oprichting sinds kort in Leiden Centraal Kantoren. Daar doet Victor het verhaal van Liquidseal, dat leest als een jongensboek. Want na het product succesvol te hebben uitgerold in de bloemensector, zijn er afgelopen jaar ook recepturen ontwikkeld om het rijpingsproces van snel bedervende, exotische fruitsoorten stil te leggen. De levensduur ervan kan met een dag of vijf worden verlengd. Dat is niet alleen fijn voor de consument, het betekent vooral dat er minder producten weggegooid hoeven te worden omdat ze het transport naar Europa niet hebben overleefd. Bovendien kan het fruit langer rijpen aan de boom, wat de smaak weer ten goede komt.
Na jarenlang pionieren is de tijd van oogsten aangebroken. In 2016 behaalde Liquidseal de vierde plaats in de top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland en was het bedrijf finalist bij de Herman Wijffels innovatieprijs van de Rabobank. En intussen blijven de klanten toestromen.
Moritz Hoekstra van Millford

‘Dit kantoor heeft voor ons bijna een symbolische waarde’
Moritz Hoekstra in de vestiging van Millford op de vierde verdieping van Leiden Centraal Kantoren: ‘Het lééft hier…’
Leiden Centraal Kantoren
,,De verhuizing naar Leiden Centraal Kantoren heeft ons heel erg geholpen bij die vernieuwing. Dit kantoor heeft voor ons bijna een symbolische waarde. We zaten in 2012 aan het einde van een levenscyclus. Intern moesten we reorganiseren – inkrimpen – en toen we óók nog hier naar toe konden verhuizen, hadden we voor mijn gevoel een soort ‘momentum’ te pakken. Vanuit een kantoorgebouw in het Bio Science Park, dat weliswaar mooi, maar heel high tec was, kwamen we hier in Leiden Centraal Kantoren in een pand met een ziél terecht.
Als je buiten staat, weet je niet precies wat je moet verwachten van dat witte gebouw, maar het heeft karakter. Ik meen het oprecht als ik zeg dat dit verreweg het meest karakteristieke pand in de omgeving is. De rest hier in de nabije omgeving is toch gewoon een soort confectiebouw. Bovendien kwamen we vanuit een industrieterrein ineens midden in de stad terecht. Het lééft hier.
We hebben die verhuizing ook gebruikt om ons als bedrijf aan te passen aan de veranderde omgevingsfactoren. Waar we voorheen over meerdere verdiepingen verspreid zaten, zitten we nu met z’n allen op één werkvloer. Dat is heerlijk werken. Efficiënt en overzichtelijk.’’
Matthijs de Haan en Lene van der Lelie van Terma

‘Op één werkvloer zijn de lijnen kort’ ‘We hoeven niet eens een kantine te hebben’
Matthijs de Haan en Lene van der Lelie:
‘Je kunt ons gerust een vrij conservatief bedrijf noemen..’
Leiden Centraal Kantoren
Lene van der Lelie: ,,We werken in een heel gevoelige sector. Qua veiligheid is het een voordeel dat we hier in Leiden Centraal Kantoren op de vijfde verdieping zitten. Je loopt niet zomaar bij ons binnen. Je zit hier lekker veilig, hoog en droog. En: vooral van onze bezoekers krijgen we vaak complimenten over de locatie.’’
Matthijs de Haan: ,,Deze plek is voor ons perfect. Onze werkvloer is zo groot dat we het met één verdieping af kunnen. Daardoor zijn de lijnen binnen het bedrijf korter dan wanneer je over meerdere verdiepingen verspreid zou zitten.
Je springt vanuit hier zó de trein in naar Amsterdam of Schiphol. Je kunt je auto onder het gebouw parkeren. We hoeven niet eens een kantine te hebben – en die hébben we dan ook niet! – omdat je tussen de middag zo de stad in loopt om een broodje te eten of gewoon een rondje te lopen.
Space-sciencecenter Estec is zowel onze klant als partner, we werken nauw samen. Ze vragen ons wel eens of we niet bij hen in Noordwijk kunnen intrekken. Maar de meeste van onze werknemers wonen in de buurt van Leiden en komen lekker op de fiets naar hun werk. En al het openbaar vervoer – de trein, taxi, bus – dat je hier om de hoek hebt, mis je in Noordwijk. Dus wat zou ons dat brengen?
Als je al zo lang ergens bent gevestigd – ik meen dat we sinds 1992 in Leiden Centraal Kantoren zitten – en je beziet de huidige gunstige huurdersmarkt, dan is het niet vreemd om eens om je heen te kijken. Dat hebben we ook gedaan, daar maak ik geen geheim van. Maar zeker sinds dit gebouw een upgrade heeft gekregen, een compleet vernieuwde look, dénken we er niet meer aan om hier weg te gaan.’’
Hans Reiber, grondlegger en eigenaar van Medis

Hans Reiber over Leiden Centraal Kantoren: ‘De nabijheid van LUMC is voor ons heel belangrijk.
Ik steek zo over’
Leiden Centraal Kantoren
Hans Reiber: ,,Ons bedrijf was aanvankelijk gevestigd in het Poortgebouw van het LUMC. We zaten daar verdeeld over allerlei kamers. Heel erg onpraktisch. Bovendien groeiden we er uit ons jasje. Hier in Leiden Centraal Kantoren zitten we op twee verdiepingen, met alle faciliteiten die we nodig hebben, zoals de perfecte netwerkverbindingen. Ik vind het ook een plezierige locatie. Er wordt door de eigenaar en beheerders van dit gebouw altijd aan alles gedacht. De samenwerking met de oude researchgroep van het Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking, van waaruit Medis is ontstaan, is en blijft hecht. Ik moet daar dus regelmatig zijn. Nou, dan loop ik hier de deur uit en ben ik binnen vijf minuten in het ziekenhuis. Die nabijheid is heel belangrijk.’’